سلامت آنلاين -سامان گلريز متولد سال 1350در شهر اهواز است. او در رشته عکاسي تحصيل کرده اما بعد هتلداري خوانده و تخصص خود را نيز در رشته آشپزي بينالمللي از دانشگاه استار کلايد اخذ کرده است.
گلريز اولين کارشناس مرد آشپزي است که بر صفحه تلويزيون ظاهر شد و اتفاق توانست با مخاطبين خود ارتباط خوبي برقرار کند. سلامت آنلاين با اين آشپز بين المللي و مجرب درباره تغذيه مردم و سلامت جسم و روح شان به گفتوگو نشسته است که در ادامه ميخوانيد.
وضعيت تغذيهاي مردم ايران و به خصوص اهالي تهران را چگونه ميبينيد؟
خيلي بد، ميتوانم بگويم که مصرف سبزيجات خيلي خيلي پايين و در حد صفر است. هر سال ميليونها تن سبزيجات توليد و دور ريخته ميشود. ميزان توليد، بيشتر از مصرف است. مردم بيشتر پروتئين مصرف ميکنند تا سبزيجات. مراتع کشور به خاطر مصرف بيرويه گوشت گاو و گوسفند در حال نابودي است. در زندگي مردم مساله بغرنج و حاد کم خوردن يا اصلا نخوردن سبزيجات است.
به نظر شما علت چاقيها و اضافه وزنهاي شايع امروز چيست؟
اول کم تحرکي و بعد پايين بودن روحيه و نداشتن ميل رسيدگي به جسم. مردم بايد از نظر روحي، عاطفي، محبت و عشق تامين باشند تا به جسم خود برسند. وقتي فردي دو تا سه جا کار ميکند ديگر نبايد توقع داشته باشيم که به جسم خود هم رسيدگي کند. با اين شرايط، کساني که به جسم خود ميرسند قابل احترام هستند. در نگاه جامعتر، مشغلهکاري داشتن براي ورزش نکردن بهانه است و همين امر باعث اضافه وزن ميشود. بدن نياز به ورزش دارد. خودم هم الان اضافه وزن پيدا کردهام به خاطر کم تحرکي.
آيا خوردن فستفودها بر اين اضافه وزن تاثير دارد؟
صد در صد. نبايد فستفود را به عنوان غذا حساب کرد. بروز اکثر سرطانها به خاطر تغذيه نادرست و غلط است. وقتي با پزشک هم صحبت کنيد همين حرف ها را ميگويد، کمااينکه من با آنها مشاوره ميکنم. هميشه به دخترانم ميگويم که پيتزا، همبرگر، سوسيس، کالباس و نوشابه را به عنوان يک بازي و تفريح بدانند و بخورند. ماهي يک بار مصرف ميکنند آن هم نه به عنوان غذاي اصلي. نميشود به طور کامل از خوردن منعشان کرد چرا که دوستانشان ميخورند.

موضوعي که مدتي است جامعه را با خود درگير کرده، هشدارهايي است براي عدم مصرف مرغهاي هورموني و سبزيجات آلوده به آبهاي فاضلاب. به نظر شما مردم چه کار بايد بکنند؟
کار مردم نيست اما آنها هم نقش دارند. وزارت کشاورزي بايد يک قدرت نظارت بسيار قوي داشته باشد و مردم هم در کنارش حمايت کنند. در اروپا به زمينهاي کشاورزي گواهي سلامت ميدهند. کود شيميايي کمتر، آبياري قطرهاي و استفاده از آب تصفيه شده در درجات اين گواهينامه دخيل است و قيمت آن محصول هم متناسب با اين موارد متفاوت ميشود. مشوقها باعث ميشود که کشاورزان کود ارگانيک استفاده کنند و محصولات سالمتري را به مردم ارائه دهند.
امرروزه به ماهي غذايي ميدهند که گوشت آن قرمز ميشود و مردم فکر ميکنند سالمون است درصورتي که همان قزل آلا است که با خوردن زرده تخم مرغ تغيير رنگ داده. اين نکات بايد از طريق وزارت کشاورزي براي مردم روشن شود. بايد دامپروري کشور از بومي بودن به سمت مکانيزه برود تا مراتع از نابودي نجات يابد. بخش عمده حيات وحش، گياهان و حشراتي که منابع غذايي ما را در آينده با حياتشان تامين ميکنند در حال نابودي هستند. دومين اتفاق خطرناکي که در کره زمين در حال رخ دادن است توليد بيش از مصرف است. در تمام دنيا آمريکا از همه بدتر، اروپا افتضاح تر و آسيا نيز به همين صورت با اين معضل توليد بيشتر از مصرف مواجه هستند. اگر نگاهي به بازار ميوه و تره بار بيندازيم از آن حاجي ارزوني گرفته تا مغازهاي در نياوران ميوه ها و سبزيجات را تا سقف مغازه چيدهاند درصورتي که فروش ندارند و فاسد ميشوند و دورريز هستند.
تغذيه درست و سالم چه قدر در جسم و روح مان تاثير دارد؟
زماني که جسم سالم باشد اعتماد به نفس در انسان به وجود ميآيد. وقتي وضع اقتصادي جامعه خوب باشد، مردم خوشحال هستند، سفر ميکنند و از نظر روحي به خودشان ميرسند. بايد حقايقي را که در جامعه وجود دارد بفهميم؛ مثلا چرا سن ازدواج بالا رفته است؟ به خاطر همين وضع اقتصادي بد است و تاثير آن بر جسم و روح افراد. همين رانندگان تاکسي اگر با احترام با آنها برخورد شود و مداوم ازشان طلبکار نباشيم متمايل به رسيدگي به جسم و روح خود ميشوند. من نميخواهم شعار بدهم اما همه به هم متصل هستيم و بايد به فکر يکديگر باشيم. ما بايد خودمان روي تغذيهمان کنترل داشته باشيم. من امکان ندارد در برنامههاي آشپزيام از مواد غذايي مضر استفاده کنم؛ سالم غذا درست ميکنم. در برنامهام به جاي اينکه بيايم و از اسپانسر تعريف و برايش تبليغ کنم از ميراث فرهنگي، اخلاق، غذا و محيط زيست حرف ميزنم.
چقدر به تغذيه خودتان اهميت ميدهيد؟
خيلي زياد، مثلا وقتي مي روم مسافرت، ميخواهم کيف کنم و به چيزي توجه نداشته باشم و گاهي تغذيهام از دستم در ميرود ولي باز مواظب خودم هستم. قند به اندازه ميخورم، شکر اصلا مصرف نميکنم، نوشابه اصلا نميخورم و فقط گاهي دلستر مينوشم. به پنير پيتزا اصلا لب نميزنم و خيلي کم به غذا اضافه ميکنم. همان کاري که در خانه انجام ميدهم در برنامههايم به مردم آموزش ميدهم.

همانطور که عاشق آشپزي کردن هستيد آيا به خوردن هم علاقه داريد؟
بيشتر به خوردن علاقه دارم تا پختن. هميشه ما پختيم و ديگران خوردند؛ يک بار هم ديگران بپزند و ما بخوريم.(با خنده)
چه غذاهايي را خوب و کدام را بد درست ميکنيد؟
غذاي پرچرب را بد درست ميکنم چون بلد نيستم و دوست هم ندارم. از غذاهايي که با حيوانات در حال انقراض مثل کوسه و حيوانات شکار شده درست ميشود متنفرم و ميدانم که چقدر بد انرژي هستند و در بدن توليد سم ميکنند.
غذاهاي مورد علاقهتان چيست؟
غذاهاي ايران زمين؛ ايران خورشيد تابناک آشپزي کره زمين است. غذاهاي دريايي آسياي جنوب شرقي و غذاهايي را که منبع اصلي آن سبزيجات است هم دوست دارم.
اهل ورزش هم هستيد؟
قبلا خيلي زياد بودم. ولي يک سالي است که ورزش نکردهام به خاطر تنبلي و مشغلهکاري. ولي ميخواهم دوباره شروع کنم و بدوم و پيادهروي کنم. قبلا ورزش تنيس ميکردم.
مسافرت هم ميرويد؟
خيلي زياد، اگر برنامه مرا ديده باشيد متوجه خواهيد شد که چقدر سفر ميروم. علم و دانستههاي هر برنامه ام را از شهري و کشوري آورده و به مردم آموزش ميدهم.
خوددرمان هستيد يا به هنگام بيمار شدن به پزشک مراجعه ميکنيد؟
نه، خوددرمان نيستم و به پزشک مراجعه ميکنم. البته در برخي موارد هم عقل آدم به کمکش ميآيد؛ وقتي آبگوشت با يک وجب روغن ميخوريم بايد احتمال سکته کردن را هم بدهيم. اگر سرم يا دستم درد بکند و ريهام ناراحت باشد حتما به دکتر مراجعه ميکنم.
و سخن پاياني؟
ان شاء الله همه کمک کنند و سرطان و ديابت ريشهکن شود.(سلامت آنلاين/ زهرا صلواتي)
لينک گفتگو در وب سايت سلامت آنلاين